< Terug naar overzicht

Bert van Breugel, architect-partner bij Inbo over het belang van de NRP Academie voor zijn organisatie

Bert van Breugel

Bijna elk jaar mag de NRP Academie een cursist van Inbo Architecten verwelkomen. Hoe gaat dat in zijn werk?

“Wij hebben een opleidings- en ontwikkelingsprogramma bij Inbo voor al onze medewerkers. Er is bijvoorbeeld een eigen Inbo Academie waar we mensen trainen op het gebied van communicatie en computerprogramma’s. Deze trainingen organiseren we zelf of met een externe trainer. Voor de NRP Academie zijn we op zoek naar medewerkers die een sprong vooruit kunnen maken. De kandidaten moeten open staan voor kennisverbreding en -verdieping. Ze moeten meer inhoud opdoen en Inbo helpen om de marktpositie te vergroten. We werken met 230 medewerkers op 5 locaties in Nederland en in China. Je kunt niet verwachten dat de opdrachten alleen maar door de vijftien partners worden binnengebracht. Collega’s die over de juiste competenties beschikken om hun kennis te verbreden en hun marktpositie op te bouwen kunnen de NRP Academie volgen. En het werkt ook echt zo. Onze alumni van de NRP Academie bouwen hun eigen netwerk op. Dat heeft al geresulteerd in het binnenbrengen van nieuwe opdrachten, niet voor henzelf maar voor de organisatie. Daarnaast doen ze veel kennis op en zien ze veel verschillende projecten. Daarom stimuleren wij onze mensen om deze opleiding te volgen.”

De organisatie van de NRP Academie krijgt vaak als reactie van ‘urenbedrijven’ dat de kosten en het tijdbeslag van de opleiding een grote investering zijn. Hoe kijk jij hier tegenaan?

“Je kunt er natuurlijk heel plat naar kijken: het kost zoveel uur en zoveel euro op jaarbasis. Maar dan ga je voorbij aan wat ik net heb genoemd. Het levert je bedrijf namelijk ook veel op. Een grotere marktpositie, daadwerkelijk opdrachten en meer kennis. De cursisten delen hun kennis ook in onze organisatie, de NRP Academie stimuleert dat. Als ik eerlijk ben, kost het je het equivalent van één tender. Bij een tender zijn we bereid tussen de € 5.000, en € 20.000,- aan kosten te maken, terwijl we ook niet weten of we daarmee de opdracht binnenhalen. De NPR Academie heeft bewezen de investering waard te zijn. Waarom zou je eerder bereid zijn te investeren in een tender dan in je eigen mensen?”

Levert het je bedrijf nog andere zaken op?

 “De opleiding is een roadshow en is telkens op verschillende locaties, ook locaties waar ons bureau aan heeft meegewerkt. Zo waren de cursisten dit jaar op bezoek bij de faculteit Tandheelkunde in Nijmegen. Nu is dit een project dat de NRP Gulden Feniks heeft gewonnen, maar dat hoeft niet de maatstaf te zijn wat mij betreft. Je kunt van elk project leren. Mijn collega’s hebben de achtergronden van dit project toegelicht en de rondleiding verzorgd. Je biedt de cursisten de mogelijkheid om goed rond te kijken en vragen te stellen, ook bij projecten waar je anders niet zo makkelijk komt. Dat lijkt mij een prachtige leerschool.

Ik mag al jaren als docent optreden bij de NRP Academie en licht mijn verhaal toe aan de hand van voorbeeldprojecten van ons bureau. De TU Delft is bij de opleiding als partner betrokken en kan veel theorie en onderzoek aanreiken. Wij als NRP partner kunnen juist de kennis en ervaring vanuit de praktijk inbrengen. We durven ook te delen waar het lastig of moeilijk was bij een project. Het geeft je bedrijf daarmee natuurlijk ook een platform. Bij de afronding van een module mag ik in de rol van jurylid kruipen. Heel interessant om te zien hoe de groepen de projecten aanpakken. En vervolgens is het leuk hen te voeden met hoe de presentaties op jou zijn overgekomen. De groep is heel enthousiast, er zit veel energie in, en het is leuk om te doen. Ik heb het gevoel dat dit ook echt wordt gewaardeerd.”

Zijn er nog zaken die je opvallen?

“Het verbaast mij eigenlijk dat er geen wachtlijst is voor deze opleiding. Er doen ongeveer 20 cursisten per jaar mee. Het NRP heeft ruim 100 partners. Je verwacht toch wel dat daar minstens een kwart toch elk jaar een cursist voor de NRP Academie kan vinden. De NRP Academie doet namelijk waar NRP voor staat: je doet het niet alleen en door middel van kennisdeling kom je er samen wel. De groep cursisten is een mooie afspiegeling van de diversiteit van NRP aangevuld met de overheid. Wij zijn van mening dat ontwerpers hierbij horen. Net als alle andere sectoren die in NRP zijn vertegenwoordigd, zouden ook aan de opleiding deel moeten nemen zodat iedereen van elkaar kan leren: banken, corporaties, aannemers, vastgoedonderhoudsbedrijven, projectontwikkelaars, adviseurs. Ik kan mij niet voorstellen dat er bij die organisaties geen mensen zijn waar de NRP Academie waardevol voor is. Je return on investment is echt hoog, geloof mij maar.”