< Terug naar overzicht

Dag 3 Verbouwen

Op wat toch een van de warmste dagen in dit jaar was, is de NRP Academie te gast bij de Van der Meulen Ansems (VDMA) garage in Eindhoven. De plek was tot voor kort een van de best bewaarde geheimen van de stad; een dergelijk plek in totaal 2 ha groot tegenover het winkelcentrum De Heuvel, hartje centrum. De gemeente heeft de locatie 17 jaar geleden gekocht. Sandra Janssen-Poelman, programmamanager gemeente Eindhoven, geeft een toelichting op de plannen van de gemeente om van deze plek een economisch cluster te maken met de naam Match Factory. Die naam is minder vreemd dan het lijkt. Want achter de naam VDMA gaat een luciferfabriek uit 1880, een garage uit 1927 en een verpleegsterflat uit 1956 schuil. Bijzonder is dat VDMA de luciferfabriek in 1916 heeft gekocht en heeft getransformeerd tot Nederlands eerste parkeergarage. De gemeente wil in co-creatie dit gebied herontwikkelen en mensen verbinden in een stimulerende omgeving. De start-ups met de corporaties, ideeën en geld, innovatie en het grote publiek. De programmering van de tijdelijke functies sorteert hierop voor en het begint nu een van de hotspots van de stad te worden.

Hoe je een waardestelling kunt maken van een dergelijk gebied, in een stedebouwkundige context, wordt door dr. Kees Geevers (HU) gepresenteerd. Naar zijn mening is goed onderbouwde kennis van cultuurhistorische waarden wezenlijk voor de dagelijkse praktijk va initiatiefnemers, planners en uitvoerders. Met de inwerkingtreding van de Erfgoedwet in 2016, is de verantwoordelijkheid voor het bepalen van de cultuurhistorische waarde nu de verantwoordelijkheid van de initiatiefnemer, dus mogelijkerwijs van de cursisten. In het kader van zijn promotie onderzoek heeft hij dit vooral voor de stedebouwkundige benadering onderzocht en zijn theorie in de praktijk gebracht in met het project Strijp S in Eindhoven. Hij heeft vervolgens met studenten in een minorproject gewerkt om deze benadering in de praktijk te brengen met het project Douwe Egberts in Utrecht. Nu wordt de locatie door de kanalen en de infrastructuur bepaald, maar als je de ontwikkeling plaatst in de groei van Utrecht, wordt het verhaal van de plek duidelijk. Het is ook boeiend om verhalen over de plek op te halen. Het helpt je begrijpen waarom het eruit ziet, zoals nu het geval is en het kan je zoeken naar een richting waarin je oplossingen voor huidige problemen kunt vinden.

Het volgende college belicht bestaand vastgoed vanuit een heel ander perspectief. Hans van der Krogt, directeur van Smits Vastgoedzorg, geeft een toelichting op Resultaat Gericht Samenwerken (RGS). Dat doet hij vanuit het verleden van het schildersbedrijf dat Smits ooit eens was. Om redenen van continuïteit - een groot probleem voor een schildersbedrijf - was het goed om prestatieafspraken met je opdrachtgevers te maken. Zo groeide men van kozijn, naar gevel, naar schil naar interieur en naar het geheel. Deze ontwikkeling vraagt van het bedrijf ook om hele andere mensen aan te nemen. Hij heeft met een groep onderhoudsbedrijven gewerkt aan de methodiek van RGS. Een opdrachtgever wordt goed doorgevraagd om een compleet beeld van de opgave te krijgen en van de prioriteiten van deze opdrachtgever te bepalen. Er worden vervolgens verschillende scenario’s in beeld gebracht. Er is recent gewerkt aan een investeringsdashboard om te zorgen dat alle scenario’s worden doorgerekend op investerings-, beheer- en exploitatiekosten (TCO) en op rendement waardoor de opdrachtgever goed onderbouwd zijn keuze kan maken. Maar met alleen het proces en een systeem ben je er niet, heeft Hans geleerd. Geen twee opdrachtgevers zijn hetzelfde en ook geen twee projecten. De opdrachtgever kan een vastgoed ingenieur, manager of regisseur zijn en dat bepaalt dan ook mede de ruimte voor de opdrachtnemer. En dan is gedrag nog veel meer bepalend dan je zou denken. En zowel aan de zijde van opdrachtgever als –nemer, zowel van de mensen die het doen als hun leidinggevenden. Vaak kijken we achteraf alleen naar het eindresultaat buiten, maar klanttevredenheid en een goed proces zijn ook enorm van belang.

In de middag mogen de cursisten om beurten met een expert aan tafel om aan hun casus door te werken. Jack van Schoonneveld (VB&T) geeft zijn visie vanuit brandveiligheid, Willem Klaverveld (ABT) vanuit constructie, Douwe de Jong en Ralph van den Berg (Deerns) vanuit bouwfysica en installatietechniek. Gelukkig kan er ook buiten worden gewerkt. 

vdma_3