< Terug naar overzicht

Cursusdag 5: Omdenken

Philip Monas conrector van Cygnus Gymnasium te Amsterdam geeft ons een toelichting over het bijzondere gebouw waarin de vijfde dag van de NRP Academie plaatsvindt. Het ontwerp van J.B. Ingwersen is een van de weinig Nederlandse voorbeelden van de architectuur zoals Le Corbusier deze bjvoorbeeld in Unité Habitation in Marseille realiseerde. Dit project heeft de NRP Gulden Feniks 2014 in de categorie Renovatie gewonnen. 

Cygnus

Cees Anton de Vries van Origame gaat de cursisten leren te analyseren waarom dingen je overkomen en hiervan te leren. Door middel van een oefening laat hij iedereen ervaren hoe het is om te visualiseren. Visualiseren is nodig om je droom te kunnen delen met anderen.

We hebben allemaal geleerd om te werken met inhoud en procedures. Een project wordt in onderdelen geknipt en dat biedt de mogelijkheid om delen aan verschillende specialisten en uitvoerende partijen uit te besteden. Maar toch is dit, wat wordt omschreven als modus 1, alleen niet de garantie voor succes. Er bestaat een modus 2 en die stuurt net zo hard mee in een project. Dit betreft de essenties, ontwikkeling en relaties. De werelden van modus 1 en 2 komen niet vanzelf bij elkaar. Dit komt omdat het lastig is in beelden te denken en deze aan een ander door te geven. Visualiseren is daarbij een hulpmiddel. Aan de hand van een paar pakkende voorbeelden, wordt inzicht gegeven in het belang van modus 2 en hoe dromen kunnen worden waargemaakt. Denk hierbij aan Villa Augustus in Dordrecht, Ford Rouge in Detroit, Eva Langsmeer in Culemborg en Cheonggyecheon in Seoul. Samengevat is werken in modus 2: een persoon maakt zich sterk voor het verhaal dat klopt voor het gebied als geheel eerst met de mensen, dan met de organisaties, dan met de stromen door de schalen heen en aanhoudend. 

De middag vult zich met interessante lessen en toepassingen om anders een gesprek in te gaan. De omschreven modus 1 en 2 worden uitgewerkt, we maken gespreksdriehoeken en gaan aan de slag met de 2 x 2 vragen.....