< Terug naar overzicht

Verdienen betekent dat ook het je toe komt

heesterveld2

De laatste reguliere dag van de opleiding en tevens van de module Verdienen. Deze ochtend staat in het teken van hoe je na een jaar terugkijkt op de opleiding. Het woord is dan ook aan een alumnus, Peter Blonk, ontwikkelaar bij Ymere. Hij heeft vorig jaar de NRP Academie gevolgd. Wij zijn te gast op zijn project: Heesterveld, Amsterdam Zuid Oost. 

 

Wat hij - als socioloog - graag wilde ophalen bij de NRP Academie is meer bouwkundige bagage en meer begrip van het verdienen bij projecten. Het werd gelukkig meer dan dat alleen. Vanuit zijn eigen achtergrond is hij overtuigd van de noodzaak van gemengde wijken, niet alleen op het gebied van wonen maar ook op het gebied van werken. Het project waar voor hem alles bij elkaar komt is Heesterveld. Een ontwerp van ruim 300 woningen in vier blokken van architect Van Gool als reactie op de ‘mislukte’ Bijlmer, gerealiseerd in 1983. Maar ook dit experiment mislukte door de monocultuur van bewoning door mensen met problemen. Binnen 20 jaar was de corporatie voornemens om het project te slopen. In 2007 werd dat besluit bekrachtigd en werden lege woningen niet meer gevuld. Maar de crisis bracht een ander inzicht en in 2009 werd het complex – voor drie kwart al leeg - voor een deel tijdelijk ingevuld met creatieve concepten. Een deel van deze huurders zijn nu nog altijd aanwezig. In 2016 heeft Ymere afgezien van sloop (in ieder geval tot 2025) en werd een start gemaakt van wijkvernieuwing met behoud van de gebouwen.. Peter herkende in de NRP Academie bij Cees Anton de Vries maar ook Saskia Beer van het nabije Amstel III, dat je eerst je eigen droom en visie moet hebben om anderen vervolgens mee te krijgen. 

 

Die droom werd waarheid door het binnenhalen van de EFRO subsidie (Europese subsidie voor regionale ontwikkeling), de katalysator voor het project. Men maakte een brandboek zodat er een houvast was voor de rest van het proces, het zogenaamde project DNA. Peter zag bij de Kamer van Koophandel dat heel veel mensen uit deze buurt zich als ondernemer en zelfstandige had ingeschreven. Bij nadere bestudering bleek dat deze start ups vaak niet verder kwamen. Dat bracht hem op het idee om hier een ondernemershub te starten met begeleiding door de professionals die al in de omgeving werkzaam zijn. Nu ligt het wat ingewikkelder voor corporaties om de plinten van hun complexen commercieel te verhuren sinds de invoering van de Woningwet. Maar Peter maakt duidelijk dat wat hier gebeurt niet commercieel is; het gebruik van de plinten is ten behoeve van de leefbaarheid van de wijk en er wordt ook een ‘sociaal’ tarief gehanteerd. Binnen de ondernemershub wordt nu de laatste hand gelegd aan co-working spaces, voor zowel ‘start ups’ als ‘grow up’s’.

 

De droom is nog niet klaar, de droom van de ongedeelde stad, het verbinden van Heesterveld met Amsterdam Zuid Oost aan de andere kant van de metrolijn. De eerste stappen zijn gezet: de metrotunnel is heringericht en wordt straks voorzien van de nieuwe huisstijl van Heesterveld. Er zijn appelbomen geplaatst, waarvan de appels door Juiciety (sappen horeca in Heesterveld) zullen worden gebruikt. Een foodtruck zal hieronder worden geplaatst en als de werkers aan de andere kant van de metro hieraan zijn gewend, wordt de foodtruck dieper in Heesterveld geplaatst. Bedrijven van de andere kant kunnen kennismaken met de ondernemers aan deze kant, dat is zijn droom. Sportfaciliteiten ook aan deze zijde onderbrengen, zou ook de menging kunnen verbeteren. 

 

Als een cursist vraagt hoe het verdienmodel werkt, zegt hij dat wat hij over verdienen heeft geleerd, is dat je leert het mogelijk te maken. De plinten die nu worden verhuurd waren voorheen de bergingen van de woningen. De huidige bewoners hebben deze bergingen niet nodig als je gezamenlijke fietsenbergingen en zo nu en dan een abonnement op Shurguard regelt. Door de levendige plinten knapt het hele gebied op en neemt de verdienpotentie voor het hele gebied toe. Hij is er trots op dat Ymere Heesterveld nu als living lab wil gebruiken voor het hele bezit van de corporatie. Zo is er een volledig gerecyclede keuken geplaatst van kunststof, gemaakt van het afval van hun eigen projecten. Wij mogen er tijdens de rondleiding nader mee kennismaken en de lezing valt letterlijk op zijn plek.

 

Nu staat het project staat nu volop in de belangstelling en hebben premier Rutte en burgemeester Halsema er een bezoek gebracht. Peter geeft aan dat je er wel hard aan moet trekken om zover te komen, maar dat het dan ook wel erg gaaf is. Zijn tip is, zorg dat je het niet in je eentje hoef te doen, neem je stakeholders mee en zorg dat ook hun belangen een plek kunnen krijgen in het project. Dan heb je het project ook echt verdiend.

 

Na de inspirerende ochtend presenteren de cursisten in de middag de casussen waar zij de laatste 3 maanden aan hebben gewerkt. De module experts van TU Delft, Hilde Remoy (verdienen) en Nicolas Clarke (verduurzamen) geven inhoudelijke reacties op de presentaties. Docent en hoogleraar (Universiteit Utrecht) Sandra Schruijer reflecteert op haar unieke wijze op de presentaties. Kritisch maar met humor gaat ze de presentaties langs. Ze geeft mee dat de cursisten eigenlijk wel wat braaf blijven en het liefst mooie plaatjes willen ‘verkopen’. Zij heeft vooral de dromen van de cursisten gehoord. Maar wat zijn de dromen van de stakeholders, gaan zij zich er ook in herkennen? Ze houdt iedereen een spiegel voor, een hele leerzame spiegel. En dat is wat de NRP Academie doet.