< Terug naar overzicht

Edwin Blom over NRP Academie: onwijs leuk en leerzaam.

Edwin Blom is sinds kort statutair directeur bij Dura Vermeer en heeft de NRP Academie in 2014-2015 doorlopen. Op de vraag wat de NRP Academie voor Dura Vermeer heeft opgeleverd, meldt hij “Veel verschillende zaken. Zo treden wij op als docent op een locatie (Erasmus Bibliotheek Rotterdam) waar wij de renovatie hebben uitgevoerd. Dat is toch waar je het ook voor doet, om mensen kennis te laten nemen van een project waar je trots op bent en ook een kijkje in de keuken te geven hoe je het doet. Ik ben komende leergang zelf ook docent met twee andere alumni om onze ervaringen te delen over een bijzonder verduurzamingsproject in Amsterdam”. Het heeft hem zelf ook wat opgeleverd. “Ik heb heel veel gehad aan de modules Vernieuwen en Verbinden. Dat verbreedde mijn kijk op de wereld. Het was heel verrassend om op een andere manier naar de opgave te kijken.” Persoonlijk heeft het hem ook veel gebracht. “Het allerbelangrijkste is dat je heel goed inzicht krijgt in de belangen van je mede cursisten, doordat je een jaar lang met elkaar optrekt. Je zit samen in een open sfeer en alles wordt besproken. Het levert je twee belangrijke zaken op: inzicht en respect voor anderen en een eigen netwerk. Naast alle interessante stof die je krijgt aangereikt, heb ik echt leren samenwerken. Dat netwerk zorgt op zijn beurt voor het ontsluiten van nieuwe kennis. Zo kan ik vragen aan de alumni voorleggen, die ik normaal gesproken niet echt kwijt kan. Dit levert weer goede inzichten op die bijdragen aan het succes van onze projecten.”

 

Is het makkelijk om het netwerk na al die jaren vast te houden? “Onze leergang organiseert zo nu en dan een reüniebijeenkomst, altijd op locatie van een van de projecten van de alumni. Er zijn leergangen die dat nog veel meer doen. Daarnaast is het heel goed dat je als cursist direct lid wordt van NRP Forum. Zij organiseren met regelmaat bijeenkomsten met een aanvullend programma op de NRP Academie op inspirerende locaties. Daar tref je dan niet alleen je medecursisten maar ook die van andere leergangen. Ik ga er altijd met plezier naartoe; helaas minder vaak dan ik zou willen omdat mijn agenda het niet altijd toestaat. Het is gewoon een groep gelijkgestemde, leergierige mensen. Ik waardeer dat enorm.”

 

Hoe kun je informatie die je tijdens de NRP Academie ophaalt in je organisatie kwijt? “Dat is een goede vraag en daar zouden we meer aandacht aan moeten besteden. Tijdens je opleiding heb je het zo druk dat je daar niet makkelijk aan toekomt. Maar wat wel helpt, is dat we elk jaar proberen een medewerker naar de opleiding te sturen om zo de continuïteit erin te houden. Ook voor de komende leergang hebben wij al een cursist aangemeld. En daarnaast nemen wij tegenwoordig mensen aan met het certificaat van de NRP Academie.”

 

Als hij mensen zou moeten aanraden om de NRP Academie te volgen, aan welke beroepsgroepen denkt hij dan? “De opleiding heeft er heel veel baat bij als de groep divers is van samenstelling. Corporaties en aannemers zijn meestal goed vertegenwoordigd. Het lijkt mij goed dat de overheid ook meedoet, hoewel ik ook zie hoe lastig het is voor één persoon om veranderingen bij dergelijke organisaties te weeg te brengen. Maar waarom zou iemand van het Rijksvastgoedbedrijf niet mee kunnen doen? Nieuwe spelers of partijen die nieuwe rollen aannemen zoals CBRE, die zowel makelen, ontwikkelen als beheren lijken mij interessant. Wat echt wordt gemist is de wereld van installatietechniek. Je ziet de bouwkundige aannemers al wennen aan andere vormen van samenwerking, maar die wereld achterblijft. De zorgpartijen staan ook voor grote veranderingsopgaven en daar past de opleiding ook bij. Wat mijn eigen hoop is, is dat wij partijen kunnen vinden die niet op basis van aanbestedingsregels de laagste prijs uit de markt halen, maar op basis van echt vertrouwen en samenwerken de beste oplossing willen realiseren. Dan kunnen we met elkaar echt stappen maken.”

 

Ter afsluiting op de vraag wat er bij hem opkomt als hij aan de NRP Academie denkt antwoordt Edwin “onwijs leuk en leerzaam. Een echte aanrader.”

 

 

edwin4