< Terug naar overzicht

Verbinden dag 3

De NRP Academie is te gast bij Inbo architecten in The Old School op de kop van de Zuidas in Amsterdam. Zoals Guido Wallagh van Inbo later op de dag zal toelichten, zijn de verschillende tijdelijke functies met een minimale aanpassing aan het gebouw erin getrokken. Er is naast het architectenbureau o.a. een kinderopvang en een tijdelijk restaurant.  De dag staat in het teken van de gebruikers verbonden.

Paul Terwisscha, adjunct directeur van de corporatie Woonbedrijf in Eindhoven trapt as. De organisatie is doende om waardegestuurd te werken en dat houdt in sturen op klantwaarde, vastgoedwaarde en bedrijfswaarde. Om alle werknemers meer klantegericht te laten werken, is het goed om de vraag te stellen of je man/vrouw ook deze aanpassing van de woning zou wensen, of je dit geld ervoor over zou hebben en of je dit je (groot)moeder zou aandoen. De wijze waarop nu bij Woonbedrijf projecten aan uitvoerende bedrijven worden gegund is door te kijken naar de klantgerichtheid, waarbij de huurders de klant zijn en niet de corporatie. Vervolgens moeten de medewerker van de corporatie en het uitvoerend bedrijf de ruimte krijgen om te experimenteren en de goede oplossingen te vinden. De keten wordt korter, werk wordt uitgevoerd op de moment dat de klant het wil met het gewenste kwaliteitsniveau. Uiteindelijk levert dit meer klantwaarde en dus ook vastgoed- en bedrijfswaarde op.

Anke van Hal, hoogleraar bij TU Delft en Nyenrode en al 25 jaar duurzaamheids-specialist stuurt aan op de fusie van belangen perspectief. Waarom lukt het de bouwkolom niet om duurzaamheid bij de consument verkocht te krijgen? Omdat zij zich niet in de consument verplaatsen. De focus is nu vaak op goede techniek en voldoende budget. Maar een consument overtuigen doe je met emotie; we doen niets met de gedragswetenschappen.  Zo heeft een consument niets aan terugverdientijd als je rekening houdt met de verminderde waarde van de uitgestelde beloning. Wat levert het in de tussentijd op? Dat kan bijvoorbeeld comfort zijn of indelingsvrijheid; daar moet dan over worden gecommuniceerd. Om dit goed op te pakken moeten de belangen worden achterhaald, moeten deze worden behartigd en moet het financieel aantrekkelijk worden gemaakt. En dus niet andersom. Homemates3, energievriendelijk renoveren zorgt voor een rationele speler op emotioneel terrein en geeft inzicht in de verhalen van gebruikers.