Kennismaken met ideologie
De kennismakingsdag van de NRP Academie is bedoeld om cursisten met elkaar en de coördinatoren kennis te laten maken maar ook om in de sfeer van de opleiding te komen. Dat gebeurt door op een inspirerende plek te zijn en het verhaal te horen van de totstandkoming van die bijzondere plek. De Metaalkathedraal in Utrecht leent zich hier bij uitstek voor en we zijn hier dan ook voor de vierde keer. Hier viert idealisme hoogtij, worden experimenten gedaan en worden de successen geoogst. Het gebouw was ooit een katholieke kerk dat verkocht werd omdat het te klein was voor de parochie. Er vestigde zich een zijspanbedrijf onder de voorwaarde dat het niet meer op een kerk mocht lijken. Na faillissement huisvestte het een metaalbedrijf dat tot 2011 hier was gevestigd. Het werd gekocht door een projectontwikkelaar met de gedachte dat de locatie op de rand van Leidsche Rijn een fraai woongebied kon worden. Abel Tattje heeft het in 2012 gehuurd voor een atelier voor zijn partner Maureen en andere kunstenaars en uiteindelijk in 2014 gekocht. Onderin heet de ruimte de Buyck, daarboven is het Hemelryck gelegen. Hier geeft de voormalige kerk haar geheimen prijs: je staat op ooghoogte in de kap dat in een Engelse stijl in hout is gebouwd, uniek in Nederland. En wat zo bijzonder is, is dat de schoonheid van het oorspronkelijke gebouw langzaam tevoorschijn komt, nu de later aangebrachte pleisterlaag loslaat.
De droom ontstond om er een ecologische creatieve broedplaats te maken, niet alleen van het gebouw maar ook van het omliggende terrein. Een terrein waar geëxperimenteerd mag worden, een plek om van te leren. Stap voor stap worden projecten opgepakt. Hier liggen nu zonnepanelen zoals een monument dat verdient. Zoals het koken op methaangas dat vrijkomt door het scheiden van het afval van het toilet of warmtewinning uit de composthoop. Er is een voedselbos aangeplant dat een vervolg gaat krijgen in Leidsche Rijn waar ook een voedselbos wordt aangeplant. En er zullen 100 bijzondere woningen verrijzen, Rijnvliet, die laten zien wat er op gebied van duurzaamheid en circulariteit mogelijk is. Abel wordt gedreven door de natuur en het besef dat wij een verantwoordelijkheid hebben de aarde over te dragen op nieuwe generaties. Hij laat zien dat je een eind kunt komen als je wilt. Zijn voorstel is om iedereen een aantal CO2punten te geven die je in een leven op mag maken. Zo kan iedereen toch een beetje doen wat de aarde niet helpt, allemaal naar eigen keuze (vuurtje stoken, vliegen of vlees eten) en blijft er genoeg over om de aarde te redden.
In deze sfeer van idealisme, passie en volharding – en gelukkig op het terrein buiten onder de grote boom met de hitte - maken 20 van de 22 cursisten kennis met elkaar, de organisatie en de opzet van de opleidingen. Verwachtingen over wat de opleiding voor hen gaat betekenen worden uitgewisseld. ‘Kennis bij mijn medecursisten ophalen, inspiratie opdoen, out of the box denken, leren om de verbindingen te maken’ werd onder andere gezegd. Vanaf volgende week gaan ze echt aan de slag, om de gecertificeerde renovatie- en transformatieprofessional te worden.