< Terug naar overzicht

Kennismakingsdag leergang 2018-2019

De kennismakingsdag van de NRP Academie is bedoeld om cursisten met elkaar en de organisatie kennis te laten maken maar ook om in de sfeer van de opleiding te komen. Dat gebeurt door op een inspirerende plek te zijn en het verhaal te horen van de totstandkoming van die bijzondere plek. De Metaalkathedraal in Utrecht leent zich hier bij uitstek voor. Hier viert idealisme hoogtij, worden experimenten gedaan en worden de successen geoogst. Het gebouw was ooit een katholieke kerk dat verkocht werd omdat het te klein was voor de parochie. Er vestigde zich een zijspanbedrijf onder de voorwaarde dat het niet meer op een kerk mocht lijken. Na faillissement huisvestte het een metaalbedrijf dat tot 2011 hier was gevestigd. Het werd gekocht door een projectontwikkelaar met de gedachte dat de locatie op de rand van Leidsche Rijn een fraai woongebied kon worden. Abel Tattje heeft het in 2012 gehuurd voor een atelier voor zijn partner Maureen en andere kunstenaars. De Buyck is de grootte ruimte waar Abel de lassers van de metaalfabriek nog heeft zien werken en dat vandaag dient als filmset. Daarboven is het Hemelryck gelegen. Hier geeft de voormalige kerk haar geheimen prijs: je staat op ooghoogte in de kap dat in een Engelse stijl in hout is gebouwd, uniek in Nederland.

 

De droom ontstond om er een ecologische creatieve broedplaats te maken, niet alleen van het gebouw maar ook van het omliggende terrein. Maar naarmate men er langer zat, groeide de ambitie om een wezenlijke verandering teweeg te brengen: een eetbare woonwijk te realiseren met een voedselbos. Op het terrein vinden daarvoor allerlei experimenten plaats. Zoals het koken op methaangas dat vrijkomt door het scheiden van het afval van het toilet of warmtewinning uit de composthoop. En het is zelfs gelukt om een stempel te drukken op het laatste deel van Leidsche Rijn.

 

In deze sfeer van idealisme, passie en uithoudingsvermogen maken de 21 cursisten kennis met elkaar, de organisatie en de opzet van de opleidingen. Verwachtingen over wat de opleiding voor hen gaat betekenen worden uitgewisseld. ‘Een goede manier om elkaar echt te leren kennen want we zullen het samen moeten doen’ zo verwoordde Barry van der Graaf (ERA Contour) het. ‘Al langer bezig met de wijkaanpak met nu de mogelijkheid meer kennis op het gebied van vastgoed op te halen’ meldde Jacqueline Sarton (Ymere).

 

Vanaf volgende week gaan ze echt aan de gang, om de gecertificeerde renovatie- en transformatieprofessional te worden.

 

 

metaalkathedraal18191