< Terug naar overzicht

NRP Academie ontdekken met de Sneak Preview in Tilburg

We te zijn te gast in restaurant EVE in de voormalige Polygoonloods uit 1938 in de spoorzone van Tilburg tijdens de Sneak Preview van de NRP Academie. Hier kunnen belangstellenden kennismaken met de werkwijze van de NRP Academie. Lesdagen op locatie bij mooie projecten in renovatie of transformatie met inspirerende sprekers.

 

Een van de partners die de transformatie van de Polygoonloods mogelijk heeft gemaakt is BOEi. BOEi is een maatschappelijke onderneming met een passie voor het restaureren en herbestemmen van erfgoed. Het is een bedrijf zonder winstoogmerk. Het heeft diverse aandeelhouders die geen dividend uitgekeerd krijgen, maar het eigen vermogen revolverend inzet voor het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daarnaast wordt de organisatie jaarlijks ondersteund door de BankGiroLoterij en diverse fondsen. Sylvia Pijnenborg is directeur van BOEi en licht aan de hand van een aantal projecten toe, hoe juist het moeilijke erfgoed door hen wordt herbestemd en getransformeerd. Deze projecten worden aangereikt door groepen die vrezen voor sloop, door de aandeelhouders, gemeenten en partijen die gebruik willen maken van de expertise die in 20 jaar is opgebouwd. De projecten maken duidelijk dat deze projecten niet het laaghangend fruit is onder de transformatieprojecten.

 

De voormalige DRU-fabriek in Ulft in de Achterhoek, een terrein met zeven rijksmonumentale gebouwen, is dan wel voor zevenmaal € 1,- verworven, maar dat wil niet zeggen dat de herbestemming dan een eenvoudige zaak is. Mede dankzij de inzet van de wethouder en de lobby voor de programmering van raadszaal, bibliotheek, poppodium, theater en grand café en veel geduld is het project succesvol afgerond. De gemeente Leeuwarden wilde haast maken met de transformatie van de voormalige gevangenis, Blokhuispoort, in het kader van Culturele Hoofdstad 2018. De tijd was zo kort dat ontwerp, overleg met huurders en bouw soms gelijktijdig plaats moesten vinden. Niet elk project komt tot een goede afronding. Zo is BOEi nog altijd bezig met de herbestemming van de Clemenskerk in Hilversum. Er is tijdig begonnen met de restauratie om de subsidiegelden veilig te stellen. Maar alle bestemmingen die worden voorgesteld vinden weerstand in de buurt.

 

Sylvia besluit haar lezing met de opmerking dat het lastig is dat veel erfgoed nu door middel van tenders op de markt komt. Lastig omdat geld veelal van doorslaggevend belang is. Maar als je veel werkt in de herbestemming van erfgoed, dan weet je dat er tegenslagen komen in tijd en geld en dat het erg moeilijk is om de gewenste kwaliteit te realiseren. Met zo’n sterke focus op geld, komt de kwaliteit van herbestemmingen nog meer onder druk te staan.

 

De tweede spreker tijdens de Sneak Preview is André van der Zalm, docent bij de NRP Academie en een van de exploitanten van restaurant EVE. Hij ziet in de wereld van (her)ontwikkeling dat meestal wordt geredeneerd vanuit een ontwikkelplan of vanuit een ontwerp. Wat hij ook in zijn workshop bij de NRP Academie juist mee wil geven, is dat het goed is om dit vanuit een businessplan te doen. Want wat je gaat doen met het gebouw is enorm bepalend voor hoe het gebouw kunt hergebruiken. Het is een interactief en iteratief proces waarbij je scherp krijgt hoe functie en gebouw elkaar kunnen gaan versterken. Zelf heeft hij met zijn mede-exploitanten gewerkt vanuit kernwaarden. Die kernwaarden geven sturing aan het proces en aan de inhoud. Zo is de kernwaarde transparant zeer goed van toepassing op dit bijna volledig glazen gebouw, maar geldt het ook voor de wijze van samenwerking. De kernwaarde onafhankelijk kun je vertalen als vrij in de keuze van brouwers en leveranciers maar het gebouw manifesteert zich ook als een zelfstandig gebouw in de herontwikkeling van de geheel spoorzone. Het is leuk om te melden dat inspiratie voor de inrichting van het gebouw is gevonden in een reclamefilm van een parfum van modeontwerper Jean Paul Gaultier. Dat raakte zo goed de sfeer die hen voor ogen stond, dat het is gebruikt om de interieurontwerper te briefen. En waarom zou je dat niet op deze manier doen?

 

De helft van de loods is ingericht als restaurant en de andere helft voor bijeenkomsten en foodmarkets. In het midden is een massa gemaakt waarin keuken, toiletten en aparte dinerruimte zijn ondergebracht en maakt gebruik van twee zijden mogelijk. De oude kraan aan het dak maakt het mogelijk om een verplaatsbare scheiding in de ruimten aan te brengen. André geeft een waarschuwing. Ook hij heeft gemerkt dat je bij de uitwerking van plannen soms niet meer trouw blijft aan je uitgangspunten. Dat is het moment op de rem te gaan staan, je kernwaarden er weer bij te pakken en met elkaar in gesprek te gaan. Het is spannend om nu als exploitant ‘put your money where your mouth is’ echt in de praktijk te brengen, maar ook heel leerzaam. Het is dan ook mooi om te zien dat EVE direct door de Tilburgers wordt gevonden; je kunt er op korte termijn geen tafel meer boeken. Maar wat André met net zoveel trots vervult, is dat oud-medewerkers ook komen en het mooi vinden en nog zo herkenbaar. Dan weet je dat je goed bezig bent, met het opnieuw leven blazen in oude gebouwen.

 

Na afloop leiden André en Niels Dusee (SDK Vastgoed) ons door de grote gebiedstransformatie Spoorzone Tilburg SPZ013. Niemand laat zich door de regen weerhouden om dit project dat in volle gang is, nader te leren kennen. Een rondleiding op locatie is ook een vast onderdeel op alle lesdagen van de NRP Academie; wie wil er nou niet op deze manier geďnspireerd worden?

sylvia