< Terug naar overzicht

NRP Challenge 2

montbaroni

Bij de afsluitende NRP Challenge moeten de cursisten echt laten zien wat ze hebben geleerd het afgelopen jaar. En te doen gebruikelijk is de casus die hiervoor wordt opgepakt niet de eenvoudigste. Dennis Rutges van NRP partner Rutges Vernieuwt heeft de casus ingebracht.

 

Het gebouw van de arrondissementsparket van Breda is ongeveer anderhalve jaar geleden aangekocht door Holland Housing Fund (HHF). Dit is een fonds dat in de crisis is ontstaan. Het fonds startte met het aankopen van bezit van corporaties waar een verduurzamingsslag nodig is om vervolgens deze woningen in het middeldure huursegment in de markt te zetten. Naast dit vastgoed werd ook naar woningen te transformeren vastgoed aangekocht. Daar hoort de arrondissementsrechtbank ook bij. Twee andere gebouwen die bij de rechtbank horen zijn in eigendom van derden.

 

Het gebouw ligt in Fellenoord, een gebied met potentie zoals Hanneke Hoek en Peter van Schie van gemeente Breda toelichten. In de toekomstvisie is het een van de drie deelgebieden waar de aandacht de komende jaren naar uit zal gaan. Wat complex is van deze specifieke locatie is dat niemand hier wilde zijn. Tegenover de arrondissementsrechtbank is het voormalige belastingkantoor gelegen, waar later UWV in werd gehuisvest. Hier was je nooit voor je plezier. En dat moet anders worden. Nu ligt de locatie niet ver van de singel en luxe woningbouw, maar ook naast een wijk met sociale woningbouw uit de 80er jaren. En het meest in het oog springend is wel de enorme plak asfalt om het gebouw heen.

 

De vraag van HHF is helder. Op hoofdlijnen komt het neer op: hoe kun je dit transformeren voor de doelgroep die hen voor ogen staat, welke maatregelen moet je daarvoor nemen en wat zou je vandaag ervoor over hebben om dit pand te kopen?

Een rondleiding ter plaatse maakt duidelijk wat de opgave is. Het grootste deel van het pand is 30 jaar oud en ziet er van buiten prima uit. Van binnen ervaar je ook dat het een gebouw is waar je liever niet wil zijn; ook ondanks een gedeeltelijke renovatie in de 90-er jaren in frisse kleuren. Op het middenterrein is nu een verhoogd parkeerdek aanwezig; eigenlijk wordt het hele middenterrein overheerst door auto’s.

 

Na een middag, avond en ochtend werken, is het zo ver. Dennis Rutges en Vincent Gruis (TU Delft) vormen de jury. De groepen cursisten presenteren hun plannen.

 

Het plan ‘See you in court’ ziet mogelijkheden om het gebouw te transformeren en op te toppen in 89 woningen met in de onderste verdiepingen een gezondheidscentrum en bergingen voor de woningen. Het maaiveld wordt in het middenterrein opgetild waardoor er auto’s onder kunnen en een aangenaam binnenklimaat ontstaat voor de woningen. Een wandel- en fietspad door het middenterrein verbindt het plan met zijn omgeving. 

 

Plan ‘Gasthuisvelden’ heeft aansluiting gezocht met het verleden van Breda. Een deel van het complex wordt gesloopt om ruimte te maken voor nieuwbouw. Zo ontstaan er vier bouwdelen. Lonka Living heeft 16 woningen voor senioren, Nassau Home biedt 40 starters ruimte, Hero House biedt 49 een en tweepersoonshuishoudens ruimte en Bier van hier is de plek voor een 30-tal studenten. Het plan in architectonisch al ver uitgewerkt.

 

Plan ‘De Vrijheid’ zet in op een gebiedstransformatie. Dankzij de theorie van modus 2, komen zij op bijzondere oplossingen. Zoals bijvoorbeeld de parkeerberg. Alle auto’s van de buurt onder een berg waarop gemoutainbiked kan worden. Op de binnenplaats pocketgarden waar gemeenschappelijke tuinen liggen en groene gevels zijn. Het nieuwste bouwdeel wordt in navolging van Herbergier getransformeerd in wonen onder begeleiding voor vermogende dementerenden. Een verbreding van de doelgroep.

 

Plan ‘Fields of Joy’ kiest ervoor om het gebouw open te breken naar zijn omgeving. Dat brengt lucht in het complex en hierdoor worden logische plekken voor horeca en buurtondersteunende activiteiten gecreëerd. Om het gebouw een frisse blik te geven, wordt gebouw geschilderd en/of op kunstzinnige wijze van groene gevels voorzien. Het wordt zo’n mooi complext dat de eigenaar het waarschijnlijk langer in eigendom kan houden tegen een goed rendement, zo meldt deze groep.

 

Dennis Rutges is aangenaam verrast wat er een kleine 2 dagen aan ideeën is bedacht en gepresenteerd. Hij geeft ook aan dat er uit elk plan wel iets is, waar hij verder over gaat nadenken. Hij meldt ook dat hij blij is dat de groepen niet hebben meegeboden, want ze hadden er allemaal meer geld voor over dan destijds is geboden! Hij ziet hiermee bevestigd dat het een kansrijke transformatie is.

Ook Vincent Gruis is aangenaam verrast. Het is mooi te zien hoe de theorie uit de opleiding landt in deze plannen. Zelf vind ik het geweldig om te zien dat bij de vragen van de jury de cursisten nu niet in de verdediging springen maar het leuk vinden om het gesprek aan te gaan met de jury. Na afloop vertelden ze me dat ze op zaterdagochtend nog hadden overwogen om samen 1 plan te maken, om het beste van alle plannen te combineren. Voor mij is dat de kroon op deze opleiding: dat mensen zelf de meerwaarde en het plezier in zijn gaan zien van samenwerken en daar bijna niet in te stoppen zijn.

 

Erna van Holland

planbreda