Ondernemerschap zit in ons allemaal
‘Je bouwt niet een kantoor maar je bouwt aan een bureau’ zo meldt partner Remko Wiltjer van constructie en adviesbureau IMD over de huisvesting van het bedrijf aan de Piekstraat op Feyenoord. Hij vertelt dat het een andere ervaring is om als opdrachtgever op te treden bij de realisatie van de eigen huisvesting. Ook geen ervaring hoe je een programma van eisen op zou moeten stellen. ‘We wilden iets dat gaaf was en bij ons paste’. Zo kwam het dat ze een fabriekshal uit de jaren ‘50 kochten, niet bijzonder fraai, veel ruimte maar op een hele leuke plek. ‘Ik probeerde iets te schetsen, maar ja ik ben een constructeur en geen architect. Gelukkig wilde Ector Hoogstad wel een plan voor ons maken en dit had ik ook nooit kunnen bedenken. De kantoren boven maken en allemaal trappen er naar toe maken. Maar het werkt, het is een heel plezierig gebouw waar iedereen graag werkt. We hebben wel voordeel gehad van het feit dat we constructeur zijn. We hebben het uitgewerkt tot aan de veiligheidsgrens en er niet ruim over wat je meestal voor andere opdrachtgevers moet doen, voor de zekerheid. Zo konden we de bestaande vloer handhaven. De werkruimten zijn prima geconditioneerd en de rest niet, en het werkt. Opdrachtgevers en architecten komen graag hier om te overleggen en wij ontvangen ze graag, dus hebben we al moeten verbouwen om meer vergaderplekken te maken’. Het plezier spat van zijn verhaal maar ook van het gebouw af en we zijn maar wat graag te gast - nu voor het 7ejaar - bij IMD in Rotterdam.
Een uitstekende plek voor deze dag van de NRP Academie waar Ondernemen centraal staat. Lessen van ondernemers zijn heel goed toe te passen in je eigen projecten en in je eigen organisatie. Er worden vier workshops aangeboden. De workshopleiders starten de dag met een pitch om cursisten voor hun workshop te werken. De cursisten kunnen één workshop in de ochtend en één in de middag volgen. De informatie van alle workshops wordt voor iedereen beschikbaar gesteld.
Mariëlle de Groot heeft haar eigen bedrijf. Zij heeft de afgelopen jaren gewerkt aan het opzetten van sociale bedrijven in wijkvernieuwingsgebieden. Terugkijkend op deze ervaring, ziet ze veel twijfel en weinig vertrouwen bij de partijen toen zij begon. Maar nu ziet ze dat de projecten wel de wind mee krijgen. Waar ligt dat aan? In haar workshop starten de cursisten met het onder woorden brengen wat zij ondernemerschap noemen. Vervolgens deelt zij de lessen van succesvolle ondernemers. Dat is veel minder hoogdravend dan je denkt. Heel veel gaat over bewustzijn, van waar je naar kijkt, naar wat je vertelt en hoe je overkomt. Om sociale bedrijven op te zetten moet je weten wat de kracht is van de mensen waarmee je werkt om het met hen te doen. Er zijn veel mensen om je heen die veel beter zijn dan jij bent en dat moet je leren gebruiken.
Cindy van de Bremen noemt zichzelf een empathische ontwerper gespecialiseerd in Social Design en Culturele Diversiteit. Co-design is waar zij zich op focust en empathie is een manier om dat succesvol te laten zijn. Bij design denken veel mensen aan ontwerpers van producten. Maar tijdens de opleiding kreeg zij onder Lidewij Edelkoort mee dat je als ontwerper verantwoordelijk bent voor de ’rommel’ die je achterlaat. Daarmee werd het voor haar duidelijk dat je met ontwerpen niet naar product maar naar functie of behoefte moet kijken. Dus niet een stoel ontwerpen, maar kijken naar ‘zitten’. Nu werkt ze veel als verbinder van bewoners en corporaties en wordt co-design ingezet om vroegtijdig te bouwen aan gemeenschappen en om professionals te leren vraaggericht te werken. Participatie echt doen en niet voor de vorm, betekent voor de partijen in het vastgoed het leren loslaten. Ze doet daarvoor een aantal handreikingen.
Helwin Teunissen heeft zijn eigen onderneming opgericht: De Nieuwe Staat. Een nieuwe kijk op makelaardij voor commercieel vastgoed. Zoals hij zegt, geloof niets van wat je hoort en de helft van wat je ziet. Hij is zelf groot gekomen bij grote makelaarskantoren. Maar dat heeft hem ook geleerd dat het systeem eigenlijk is gebaseerd op een perverse prikkel: veel geld verdienen als het lukt en niets als de deal niet lukt. Maar ook op een verkeerd beeld dat mensen hebben van makelaars. Je veronderstelt dat een makelaar je een ruimte aanbiedt in een portefeuille die de makelaar beheert, maar dat is niet waar. Makelaars krijgen geen courtage van de aanhurende en verhurende partij, maar krijgen vaak courtage van de aanhurende partij en mogen dan namens de verhurende partij vaak het gebouw of de ontwikkeling verkopen. Dit werkt belangenverstrengeling in de hand.Het kan anders en dat bewijst hij met zijn eigen bedrijf. Maar hoe bouw je dan een verdienmodel op voor de makelaar nieuwe stijl?
Aan het einde van de dag koppelen de cursisten de ervaringen terug. Ze hadden natuurlijk graag alle workshops willen volgen. De workshopleiders melden dat ze ook wel elkaars workshop hadden willen volgen. Allemaal ter ondersteuning van hun eigen ondernemerschap, natuurlijk.