< Terug naar overzicht

Cursusdag 3: Ontwikkelen

In de prachtige omgeving van Landgoed Zonnestraal vind de derde dag van de NRP Academie plaats. Mooie locatie voor het thema Ontwikkelen in de module Veranderen.

Pieter Dijckmeester van het Rijks Vastgoed Bedrijf geeft een toelichting op de portefeuille van het Rijk en hoe wordt bepaald welke gebouwen worden behouden en mogelijk worden herontwikkeld en welke gebouwen worden afgestoten. Hiervoor is de brede waardebenadering ontwikkeld en de zogenaamde ABC-scan. Er is belangstelling voor deze werkwijze bij gemeenten en de ABC- coaches van RVB geven daarbij ondersteuning. Deze ABC-coaches hebben met de cursisten de eerste stappen van de scan doorlopen met landgoed Zonnestraal als casus. 

Dag 3 Veranderen

Mano Otten, manager Vastgoed bij De Alliantie en directeur Landgoed Zonnestraal neemt ons mee in de problematiek van de eigenaar van het landgoed. De Alliantie trad als reddende engel op door het landgoed te kopen na faillissement van de vorige eigenaar. Op dat moment was het verantwoorde en proportionele aankoop voor de corporatie. Of dit het waard was is een vraag die je nu niet makkelijk kunt beantwoorden. Het hoofdgebouw is gerestaureerd en als congresgebouw in gebruik. Het Termeulenpaviljoen is gerestaureerd maar het gebruik als restaurant is moeizaam. Het Dresselhuyspaviljoen heeft vier jaar geleden een casco restauratie ondergaan. De gemeente heeft het project voorgedragen als Unesco erfgoed; De Alliantie is hierin meegegaan. Daarbij heeft zij zich niet gerealiseerd dat deze aanvraag veel mogelijke invullingen van dit paviljoen niet mogelijk maken omdat men niets wil slopen, ook niet de tussenwanden van de pati├źntenkamers van 3 bij 3 meter. Hubert-Jan Henket van BiermanHenket Architecten is al 32 jaar met dit project bezig nadat vanuit een onderzoeksopdracht naar de modernen door de TU Delft. Hij is van mening dat het resultaat maar beperkt is en hij maakt zich zorgen over de toekomst van het landgoed. Het etiket van de Unesco weerhoudt alle invullingen en zonder gebruik is het gebouw ten dode opgeschreven. Hij geeft ook een toelichting op een ander project dat van eerste schets tot oplevering in een periode van 2,5 jaar is gerealiseerd: het museum De Fundatie in Zwolle.