< Terug naar overzicht

Rijksbouwmeester docent aan NRP Academie

Na een zeer geslaagde lezing bij de Sneak Preview in maart van dit jaar, is Floris Alkemade nu ook docent bij de NRP Academie. Hij zal het eerste college verzorgen van de laatste module van de opleiding, Verduurzamen. Dit is tevens onderdeel van het collegiaal programma van de NRP Academie, waarbij de cursisten ook een collega kunnen meenemen en ook leden van het netwerk NRPFPORUM welkom zijn.

Het blijft iedereen boeien wat het Rijksvastgoedbedrijf doet met haar bezit. Als groot bezitter van leegstaand vastgoed staat zij voor een grote opgave en heeft zij ook een voorbeeldrol. En wat is dan de rol van de Rijksadviseurs daarbij? Floris Alkemade is van mening dat zij de avant-garde zijn. ‘Natuurlijk, om te prikkelen, maar het gaat mij er om de denkkracht in te zetten bij complexe vraagstukken. Een leegstand kantoorpand in de Randstad kunnen we inmiddels allemaal wel transformeren. Het wordt tijd onze aandacht te verleggen buiten de Randstad, naar nieuwe vormen van herbestemmen.’ En de rol van ontwerpers is hierbij een hele wezenlijke. ‘Ik probeer de neiging om direct antwoorden te formuleren te onderdrukken en neem de tijd om eerst de vraag zelf te onderzoeken. Voor je ontwerpt, moet je een moment van fundamentele twijfel toelaten om de context beter te leren begrijpen en niet te snel mogelijkheden uit te sluiten.’ Dat zou niet alleen voor ontwerpers moeten gelden.

Op 9 mei 2017 vindt het college van Floris Alkemade plaats op een nog nader te bepalen locatie (zoals gebruikelijk bij NRP Academie, we gaan het hele land door en zijn op de spraakmakende renovatie- en transformatieprojecten in het land).