< Terug naar overzicht

Alumni en Sneak Preview

De NRP Academie opende op 19 april haar deuren en bood geïnteresseerden de kans om gratis colleges te volgen en alles te weten te komen over de NRP Academie. De dag stond in het teken van leren kennen en ontmoeten. Maar de NRP Academie zou zichzelf niet zijn als het geen inspirerende sprekers wist te vinden.

 

Rijksbouwmeester Floris Alkemade sprak daarom ’s ochtends voor de alumni, huidige en toekomstige cursisten.

Floris Alkemade onderstreepte de potentie van de Nederlandse ontwerpkracht bij maatschappelijke opgaven als transformatie en het huisvesten van statushouders. ‘Door lastige opgaven aan te pakken leren we slimmer denken, komen we tot innovatieve oplossingen en brengen we ons denken verder.’ ‘Wat kunnen we met alle vrijkomende kazernes en gevangenissen? Waar liggen ze en welke sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen spelen zich op die locaties af?’

Het Rijk alleen zal zelf 2,8 miljoen vierkante meter gebouwen afstoten. De rijksbouwmeester ziet voor het Rijksatelier een rol als Avant Garde weggelegd. ‘Natuurlijk, om te prikkelen, maar het gaat mij er om de denkkracht in te zetten bij complexe vraagstukken. Een leegstand kantoorpand in de Randstad kunnen we inmiddels allemaal wel transformeren. Het wordt tijd onze aandacht te verleggen buiten de Randstad, naar nieuwe vormen van herbestemmen.’ Na zijn college, waarbij de zaal geconcentreerd luisterde, nam Floris Alkemade uitgebreid de tijd om vragen te beantwoorden.’

 

‘Het wordt tijd onze denkkracht te verleggen naar nieuwe vormen van herbestemmen.’

 

In het middagprogramma, waar collega’s geïnteresseerden en potentiële cursisten aanschoven, was er royaal tijd voor persoonlijke ontmoetingen. De huidige cursisten spraken vanuit hun ervaring met geïnteresseerden en toekomstige deelnemers spraken alvast met enkele docenten over de invulling van de NRP Academie.

De NRP Academie biedt je als vastgoedprofessional de gelegenheid om een jaar lang in een zeer diverse groep cursisten, kennis en inzichten op te doen en vaardigheden te leren die onontbeerlijk zijn in een wereld waarin de bestaande gebouwde omgeving steeds vaker het uitgangspunt vormt.

 

’s Middags was het ook tijd voor de gratis colleges Antoine Maartens (Urgenda) en André Köster (CEO Dura Vermeer). Daarmee volgde de dag de programmering van een NRP Academiedag: interessante lezingen uit de wetenschap en praktijk.

 

Antoine Maartens is als programmamanager verbonden aan Urgenda en focust zich op de verduurzaming van de woningvoorraad op de Waddeneilanden. In een bevlogen en gevisualiseerde presentatie wist hij er bij de hele zaal het bewustzijn van klimaatverandering in te hameren. ‘Jullie hebben de brains, als jullie niet nu meegaan met de verduurzaming van de woningvoorraad, hebben we, en onze kinderen, straks echt een heel groot probleem.’

‘51% van het aardgasverbruik komt ten laste van de gebouwde omgeving, dat moet radicaal naar beneden. Stroom kan nog vergroenen, we moeten ons richten op minder gas gebruiken. Berichten over gebrek aan animo bij huizenbezitters om te verduurzamen zijn alarmerend. Als jullie deze nieuwe markt niet aanboren, wie dan wel? Er ligt, met bijna 7 miljoen woningen in Nederland, een enorme opgave op het gebied van duurzaam renoveren en transformeren.

 

‘Gebruik je brains, gebruik je tijd en ga verduurzamen’

 

 

De wereld verandert en samenwerking is noodzakelijk. Renovatie en transformatie, binnenstedelijke inpassingen en duurzaam hergebruik van vastgoed vragen om andere kennis dan de traditionele bouweconomie. Dit is wat de NRP Academie biedt. De ruim 50 docenten zullen je inspireren evenals de 16 locaties waar je gedurende het jaar de lesdagen zult doorbrengen.

 

Elies Koot is alvast een enthousiaste cursist voor de komende leergang. Ze kon het dan ook niet laten haar liefde voor renovatie met de aanwezigen te delen. Vanuit KondorWessels was ze als ontwikkelaar betrokken bij de renovatie en verkoop van 500 kluswoningen in de Bijlmermeer en vanuit haar huidige functie bij Dura Vermeer heeft ze de afgelopen maanden samen met Ymere hard gewerkt aan de renovatie van de Vanderpekbuurt in Amsterdam Noord.

Bevlogen mensen zoals Elies Koot vormen de NRP Academie en kunnen ook onderdeel worden van jouw netwerk in de vastgoedwereld.

 

André Köster lichtte vanuit zijn rol als CEO van Dura Vermeer de renovatie van de Kunsthal in Rotterdam toe. ‘Een icoon van Rotterdam, maar ook een ongelooflijk complex gebouw, met tal van problemen, hoe ga je zo’n project, zonder de exploitatie te verstoren, tot een succes brengen?

Met een consortium van drie partijen en in voortdurend contact met de gemeente (de eigenaar), architect (OMA), beheerder is het uiteindelijk gelukt alle problemen van lekkage tot hoge energierekening en ook veiligheid op te lossen. André Köster riep de aanwezigen op om ook daadwerkelijk te doen wat ze zeggen en sloot aan bij de oproep van Antoine Maartens; ‘De verduurzaming van de woningmarkt is maatwerk, geen generieke oplossing. Je moet het gewoon doen, samen doen. Voor wie wil weten hoe je dergelijke toekomstige vraagstukken aanpakt kan ik de NRP Academie van harte aanraden!’

floris