NRP Challenge: Ik ben niet gek om in dit project te geloven, zie je wel
Dit was de conclusie van Vincent Taapken van New Industry na de presentaties door de cursisten van de NRP Academie over zijn project: de herbestemming van de Villa van Waning op Feijenoord. Vincent is al bijna 10 jaar met dit project bezig. Jaren geleden raakte Feijenoord een snaar bij hem. Hij zag een gebied met veel mogelijkheden en niemand die ernaar omkeek. Hij startte met de transformatie van de panden aan de zuidzijde van de Piekstraat, waar onder andere het kantoor van NRP partner IMd is gehuisvest. Hij maakte plannen voor een toren met appartementen en verkocht deze aan Heijmans. En hij droomde ervan de Villa van Waning een nieuwe toekomst te mogen geven. Tristan Kunen van Brink Management & Advies wees hem op de mogelijkheid zijn project als NRP Challenge te gebruiken voor de NRP Academie en hij greep deze kans met beide handen aan.
Opgave
Het Rijksmonument Villa van Waning staat bijna 25 jaar leeg in een park op Feijenoord. Dit heeft geleid tot verval van de villa, verlies van unieke elementen, mede door een zielloze opknapbeurt enige jaren geleden. Na een traject van plannen maken, meedoen aan een openbare verkoop dat op zijn beurt weer is teruggedraaid, weer praten en plannen maken, meldt Vincent dat hij begin dit jaar een overeenkomst heeft gesloten met gemeente Rotterdam om het pand over te nemen. Daar zijn nog veel voorwaarden aan verbonden, waarvan de afname in het 2e kwartaal van 2019 met een onherroepelijke omgevingsvergunning de belangrijkste is. Hoe kan de herbestemming van het kantoor van de betonfabriek Van Waning leiden tot een levendige plek en mede de transformatie van Feijenoord aanjagen? is de vraag die hij aan de cursisten voorlegt.
We zijn te gast bij KCAP dat al 18 jaar is gehuisvest in Zuiderpoort op Feijenoord. Zij bieden de cursisten voor 29 en 30 juni een werkplek aan op steenworpafstand van de villa. Vincent geeft een toelichting op het project. Vervolgens kunnen de cursisten hun tanden zetten in de opgave, voorzien van alle gemakken zoals wifi, scanners, flipovers, eten, drinken en bovenal van uitmuntende gastvrijheid van KCAP. Na een warme werkdag op de vrijdag komt iedereen bij op het terras van Borgo d’Aneto op het noordelijkste puntje van Feijenoord, aan de Maas. Gastheer Faouzi Chihabi gelooft net als Vincent Taapken in dit gebied. Toen Woonstad het pand Panorama Dillenburg (inzending van de NRP Gulden Feniks 2011) op Feijenoord in slechte staat en met dichtgeplankte ramen grootschalig ging renoveren, had Faouzi er alle vertrouwen in dat dit de plek was voor zijn restaurant.
In de middag van 30 juni is het zover. De cursisten presenteren hun oplossingen aan een jury bestaande uit Vincent Taapken en de hoogleraren van TU Delft: Vincent Gruis en Hans de Jonge. Alle groepen komen met horecaconcepten voor de villa. Soms gecombineerd met een sociëteit om de werkenden in het gebied een ontmoetingsplek te bieden. Iedereen is naarstig op zoek naar een manier om het gebied te verlevendigen. Lastig is dat er in Feijenoord er een enorme tweedeling is: de grote groep mensen woonachtig in de sociale woningbouw en de nieuwe bewoners en werkers in het gebied. Twee grote werkgevers – Unilever en Hunter Douglas – zijn in dit gebied aanwezig, op loopafstand van de villa. Eén groep gebruikt het bedrijf Hunter Douglas om met de aluminium producten een parkinrichting te maken. Anderen willen betoninnovatie hier een plek geven, tenslotte het DNA van Van Waning. Alle groepen maken voorstellen om het gebied beter te verbinden met het water en de watervilla’s die daar op korte termijn gaan verschijnen. De verduurzaming van het document levert verschillende oplossingen op. Eén groep kiest ervoor om de villa in een glazen kas te plaatsen, zoals dat ook in Westerbork (woning van de kampcommandant) is gedaan. De kas wordt dermate groot dat daarin andere functies een plek kunnen krijgen terwijl de villa beeldbepalend blijft. Andere groepen kiezen ervoor om er massa’s aan toe te voegen. Dat kan zijn voor de horeca of voor een ‘divorce palace’, woningen voor gescheiden mensen die naar iets kleins en redelijk betaalbaar op zoek zijn. Van een lage aanbouw wordt voorgesteld het dak te gebruiken. Alle groepen adviseren om ook naar de omgeving te kijken. De straten zijn breed en verhard; in niets lijkt het op de dorpsstraat zoals Vincent het voor ogen stond.
Hans de Jonge verzorgt de terugkoppeling van de jury en Vincent Taapken vertelt vervolgens hoe hij voornemens is verder te gaan. Hoewel hij een andere richting kiest dan nu door de groepen is voorgesteld, meldt hij heel blij te zijn dat iedereen de potentie van de villa inziet. En hij sluit niet uit een paar ideetjes op te pakken die de revue zijn gepasseerd. Na de jurering worden de certificaten voor de renovatie- en transformatieprofessional uitgereikt aan de cursisten. Met de NRP Challenge is een einde gekomen aan deze vijfde leergang van de NRP Academie. Dan is het hoogste tijd voor de verkoelende afsluitende borrel, bij KCAP in de tuin aan de Persoonshaven.