< Terug naar overzicht

Verbinden dag 4

Vandaag alweer de laatste dag van de Module Verbinden. Deze dag staat in het teken van de presentaties van de cursisten. In afgelopen twee modules hebben zij een casus uit de eigen praktijk gekozen en daar een (proces)innovatie voor ontwikkelt. 

 

Voordat we beginnen aan de presentaties, wordt in het ochtendprogramma wat uitgebreider ingegaan op de locatie waar we zijn, namelijk de KVL Leerfabriek in Oisterwijk. Arno van den Hurk van de provincie Noord-Brabant neemt ons mee in de manier waarop de provincie omgaat met erfgoed. Vanuit de gedachte dat erfgoed waardevol is voor onze omgeving en bepalend voor onze identiteit, is men gaan kijken hoe de belangrijkste erfgoedcomplexen in Brabant te behouden zijn door ontwikkeling. Daartoe is de Erfgoedfabriek in het leven geroepen. Een proactieve en ondernemende zusterorganisatie van de provincie gericht op het behoud van vastgoed. De Erfgoedfabriek heeft ook investeringsmogelijkheden en kan dus projecten steunen en/of in gang zetten. Zijn ervaringen de afgelopen jaren vat hij voor ons samen in de 10 geboden.

 

Delian de Gier en Maik Dielissen van KVL Leermeesters nemen het stokje over en geven ons een inkijkje in de community van ondernemers die gevestigd zijn in de leerfabriek. Een groot deel is lid van de deze ondernemersvereniging, waaronder Bij Robért (bekend van Heel Holland Bakt. Een lidmaatschap, niet geheel zonder consequenties, vraagt van de ondernemer om ook bij te dragen aan deze community vanuit zijn eigen kracht. Daarnaast biedt de gezamenlijkheid natuurlijk ook veel voordelen, te denken valt aan gezamenlijke inkoop, gezamenlijke productontwikkeling etc. De maatschappelijk bewuste oriëntatie van de community uit zich in de ontwikkeling van een stadstuin voor collectief gebruik. Daarnaast zoekt de community actief de relatie op met het AZC in Oisterwijk en maakt zich hard voor het bestrijden van jeugdwerkloosheid. Niet zomaar een doorsnee ondernemersvereniging, maar een groep betrokken partijen die samen werken aan een nieuwe maatschappij.

 

Boudewijn de Bont is directeur van de restauratieaannemer Nico de Bont, die diverse delen van het KVL terrein heeft herontwikkeld. Hij neemt ons mee in de veranderende context rond de renovatie-en restauratieopgave, die zich door de tijd meer en meer ontwikkelt naar de opgave van transformatie. Dit vraagt om een andere aanpak van de herontwikkeling van gebouwen. Een open benadering, in dialoog met de gebruikers maakt het mogelijk om ook in lastige economische tijden succesvol gebieden en gebouwen te transformeren. Neem bijvoorbeeld de Lakfabriek, die in samenspraak met gemeente en toekomstige bewoners is getransformeerd tot 25 unieke loftwoningen en het EKWC (Europees Keramisch Werk Centrum) dat met een beperkt budget een werkplaats/exporuimte en woonunits voor ‘visiting artists’ wilde creëren. Door de wensen af te pellen tot de daadwerkelijke behoefte van de gebruiker is het gelukt om voor minimaal budget een passend gebouw te realiseren. Ook Boudewijn sluit af met een rijtje do’s & don’ts.

 

Na een rondleiding over het terrein is het dan eindelijk zover dat we de cursisten hun ‘lessons learned’ kunnen presenteren. De vraag was om op een luchtige manier het geleerde te presenteren en de standaard powerpoint presentaties achterwege te laten. Dit leverde creatieve en pakkende presentaties op. De ontwikkeling van het Noordse Bosje in Hilversum door middel van een Groen Café werd levensecht voor ons uitgespeeld, de patstelling in Reimerswaal tussen corporatie en bewoners werd door een derde partij doorbroken, de Silo’s in Amsterdam ondergingen een tweede prijsvraagronde, maar niet zonder de input van de NRP-academie en tenslotte de vraag welke aanpak de Correcte is om het leegstaande Correct-pand in het bergkwartier in Rotterdam weer van invulling te voorzien. 
Naast een driekoppige jury, bestaand uit Henk Diepenmaat, Saskia Beer en Cees Anton de Vries schoof Sandra Schruijer deze middag aan om de groepsdynamiek tijdens de presentaties te observeren en terug te geven. Leerzaam en leuk!

kvl_2