< Terug naar overzicht

Presentatie module Verbouwen

De laatste regulier onderwijsdag, de afsluitende dag van de module Verbouwen. We zijn te gast in een gebouw waar het 'verbouwen' nog duidelijk zichtbaar is. Het Energiehuis in Dordrecht. Henk Kranendonk, programmadirecteur bij de gemeente Dordrecht en belast met alle projecten in het cultureel segment schets ons eerst een beeld van Dordrecht en haar opgave. Dordrecht heeft zich ten doel gesteld om een aantrekkelijker stad te worden en dat is haar gelukt; ze is gestegen van de 30e plaats naar de 17e plaats in de lijst van aantrekkelijke steden van Nederland. Zij was beperkt in haar mogelijkheden om dit te bewerkstelligen maar heeft nadrukkelijk gekozen voor cultuur en culinair. In de rij van projecten van musea en schouwburg, hoort de herontwikkeling van het Energiehuis thuis. De voormalige energiecentrale heeft lang leeggestaan en de laatste jaren alleen kleinschalig gebruik gekend, maar vormt een mooie brug naar de eerder gerealiseerde Villa Augustus. De taak van Henk was om de huisvesting van een zestal culturele instellingen in de herontwikkeling van dit gebouw te realiseren binnen het budget van 35 mio euro. Hij meldt dat dit is gelukt, maar dat het niet eenvoudig was en dat hij vermoedt dat de aannemer niet veel aan dit werk heeft mogen verdienen. De tip die hij de cursisten meegeeft is te zorgen dat er drie teams parallel aan elkaar werken:  visie & programmering, bouw en beheer & exploitatie. En daarnaast is het belangrijk dat er een klik is in het team. 

Michel Brons van Ten Bras Westinga architecten beaamt dit. Het was geen eenvoudige opgave. Er is eigenlijk geen sprake van een pand maar van drie panden, alle uit verschillende tijden, 1905, 1918 en 1930. Er is bewust gekozen om een lange snede door het gebouw te maken en hierin de verkeersbewegingen te situeren om al die verschillende ruimten goed te kunnen ontsluiten. Dit brengt ook licht in het midden van het gebouw. Tijdens de rondleiding geeft hij een nadere toelichting op het ontwerp. Wat voor iedereen wennen was, was het feit dat veel wanden niet zijn afgewerkt. Maar nu is het een wijze om de geschiedenis van het pand af te lezen. 

Energiehuis verbouwen

In de middag was het de beurt aan de cursisten. Zij hebben hun casus gepresenteerd aan een jury bestaande uit Frank Hofmans (ABT), Henk Brinksma (HU) en Erna van Holland (NRP). De casi waren zeer uiteenlopend: een voormalige school in Noordlaren, een voormalig kantoor in Deventer, Airey portiek woningen in Amsterdam en rijwoningen in Abcoude. Conclusie van de jury is dat alle groepen goed het veld van verbouwen hebben afgetast. Als je verder gaat dan de eerste analyses, leert de praktijk dat je dan terug moet komen op je ambities en uitgangspunten omdat het niet haalbaar is. Dit is een wezenlijke stap bij renovatie en transformaties. De groep die zich had gebogen over de Airey woningen werden als winnaar uitgeroepen, met de wens dat deze studie bekend mag worden bij de resterende (bijna 10.000) Airey woningen.