Verduurzamen dag 2
De twee lezingen van de tweede dag van de module Verbouwen zijn de ervaringen van architecten bij transformatie, renovatie en restauratie. We zij te gast bij Inbo Architecten in The Old School in Amsterdam. De school wordt tijdelijk hergebruikt voor horeca, kunst, cultuur en creatieve ondernemingen, waaronder het kantoor van Inbo Architecten.
Bert van Breugel van Inbo, start met zijn lezing met als titel ‘Identiteit versterken en waarde verbeelden’. Het toverwoord van deze dag was wel het woord cadeau. Volgens Breugel moet je vooral op zoek gaan naar de onverwachte kwaliteiten van de bestaande bouw. Het eerste project van Bert staat in Nijmegen. Het gaat over de Faculteit tandheelkunde van de Radboud Universiteit. Het behelst een robuust gebouw uit de jaren 70 van architect Dijkema. Het was een donker gebouw op een ontoegankelijke plint, maar wel een eerlijk gebouw in zijn uitstraling en materiaalgebruik. De andere voorbeelden staan op de High Tech Campus (HTC) in Eindhoven. Een al lang leegstand fysisch laboratorium met een oppervlak van 5.000 m2 in één bouwlaag is getransformeerd om tegemoet te komen aan het PvE van Philips Design. Er was niet veel geld en niet veel tijd wat eigenlijk ook voor deze transformatie pleitte. De tweede transformatie betrof huisvesting voor Philips Lighting. Het idee was om een ander gebouw op het terrein hiervoor te transformeren, maar Inbo heeft dit zogenaamde wisselgebouw nader onderzocht en ook hier de kansen in beeld gebracht. Deze lagen hier bij het gebruiken van twee van de drie bestaande patio’s voor andere functies: een grote multifunctionele ontvangstruimte en het Light Application Center. In de patio is een lichtplafond in de vorm van een boom aangebracht en mooie kleuren maakt.
Jean baptiste Benraad is de tweede spreker op deze ochtend. Hij wijst op transformaties met de mogelijkheid van het tijdelijk gebruik. Opvallen zijn de uitgangspunten bij transformatie. Hier is in tegenstelling tot de nieuwbouw ( waar het PvE het uitgangspunt is) is bij transformaties het gebouw het uitgangspunt. Ook hier bestaat de mogelijkheid tot het vinden van cadeautjes. Jean Baptiste wijst met name op het nut van tijdelijke transformatie. Het is een snelle en goedkope manier om verschillende klantgroepen te huisvesten. Het sluit aan bij snel wisselende behoeften, het wordt maatschappelijk positief beoordeeld en het zijn pioniers voor toekomstige ontwikkelingen. Voorbeelden van deze tijdelijke huisvestingsmodellen zijn: Meerpersoons kamers met gemeenschappelijke voorzieningen, privé kamers met gemeenschappelijke voorzieningen (2t=Tijdelijk voor 5-10 jaar), woningen voor kamergewijze verhuur, “Twee fase exploitatie”, zelfstandige eenheden; studio’s en woningen/appartementen. Op deze wijze is er voor zeer diverse inkomensgroepen woonruimte te realiseren.
In de middag wordt een workshop gegeven die wordt geleid door Frank Hofmans (ABT). Frank geeft een toelichting op de ABT quickscan. Dit is een methode om de mogelijkheden van herbestemming in beeld te brengen. Dit gebeurt op het niveau van gebouwcomponent, gebouwniveau en locatie. De kwaliteit wordt per onderdeel in beeld gebracht door middel van een conditiemeting en ook wat moet worden gedaan om de onderdelen aan wet- en regelgeving te laten voldoen. Daarna wordt vastgesteld wat de ambitie is en wat er uiteindelijk nodig is om de bestaande gebouwen naar deze ambitie te brengen. De cursisten oefenen in groepsverband met de aangereikte methodieken aan de eigen casus. Frank sluit af met een tweetal voorbeelden van quickscans die voor haalbaarheidsonderzoeken zijn gebruikt.