Verduurzamen dag 4: de cursist als docent
In het zeer drukke programma van de NRP Academie, is het goed momenten in te bouwen om met elkaar te delen wat door iedereen tot op heden onderweg al is opgehaald. En welke dag is hier beter voor dan vrijdag de 13e!
Wij zijn te gast bij het Wonen Limburg Huis in Roermond. In 2010 neemt het bestuur van deze corporatie met 26.000 woningen verspreid door de provincie het besluit om haar organisatie te veranderen: van zes regionale kantoren naar een centraal kantoor met negen buurtwinkels. Dus daarmee ook een zoektocht naar een nieuw onderkomen voor de 275 medewerkers. Dat wordt gevonden in het zogenaamde BACO-gebouw aan de Willem II Singel in Roermond, pal tegen het spoor aan. Een rijksmonument uit 1905 dat al geruime tijd zijn transformerend vermogen heeft laten zien, als meel-, rijwiel-, sigarenfabriek en als laatste een opslagruimte voor meubels. Jean-Lou Snelder, senior projectmanager, geeft met alumnist John Giesen een rondleiding door het gebouw. De transformatie is gerealiseerd als een doos-in-doos constructie. De buitenzijde was al gerestaureerd maar als schil onvoldoende voor een prettige werkomgeving. Door de nieuwbouw als een doos hierin te plaatsen, bleven de monumentale waarden (gevel, constructie en trappenhuis) voldoende gewaarborgd. Tevens is daardoor het nieuwe deel ook in grote mate demontabel en derhalve duurzaam. Voor de inrichting is gekozen voor ‘huiselijk’ en daar is men zeer in geslaagd. De vierde verdieping staat de hele dag tot onze beschikking en wij voelen er ons onmiddellijk thuis.
Bij de start van de opleiding, vertelt prof. Vincent Gruis dat de cursisten van de NRP Academie de gamechangers zullen zijn. Die mensen die in een organisatie een ander manier van werken zullen introduceren wat ze tijdens deze opleiding hebben geleerd. Nu is het een ding om de lesdagen bij te wonen en de NRP Challenges te doen, maar iets heel anders om de opgedane kennis te verspreiden in je organisatie. Een aantal cursisten neemt al regelmatig collega’s mee naar het collegiaal programma. Dan heb je tenminste nog iemand in je organisatie waar je het samen mee kunt vertellen en verder brengen. Een groot aantal cursisten geeft aan op de woensdag na een lesdag door collega’s te worden bevraagd waar men nu weer is geweest en van wie men les heeft gehad. Ook zetten mensen nieuwsflitsen of stukken tekst op het intranet zodat de hele organisatie er kennis van kan nemen.
Het is mooi als je de opgedane kennis direct in je eigen projecten, die van je collega of binnen je netwerk kan brengen. Daar is de nodige ervaring mee opgedaan. Het is makkelijker als er andere mensen zijn in je organisatie die de opleiding ook al hebben gevolgd, dan kun je snel schakelen. Bij een aantal bedrijven is er met regelmaat een gezamenlijke lunch of moment waar collega’s bijeen zijn om zaken uit te wisselen. Dit is een uitgelezen kans om dan een van de onderwerpen die op de NRP Academie zijn behandeld voor het voetlicht te brengen. Wellicht een goed idee om dit ook met een medecursist te doen. De opleiding daagt je uit om je kennis uit te dragen, om er iets concreets mee te doen. Zo heeft een cursist met collega’s besloten om een manifest uit te brengen hoe het bedrijf met duurzaamheid wil omgaan. Voor iedereen geldt dat ze nu zelf ‘anders in de wedstrijd zitten’, samenwerken heeft een meer diepgaande betekenis gekregen. Er wordt regelmatig gesproken over het werken in modus 1 en 2 en dat men zich hier veel meer van bewust is en dit kan inzetten op het werk.
Een bijzonder voorbeeld hoe je de NRP Academie kunt gebruiken is om je eigen project als locatie aan te dragen en dan te vragen of de docent er ook iets mee kan doen in zijn workshop. Dat gaan we nog mee maken. Peter Blonk (Ymere) heeft ons uitgenodigd op Heesterveld in Amsterdam en Timme Hendriksen zal in zijn workshop Value Management ook deze casus gebruiken. Een mooie start voor Peter die wellicht in een later stadium de hulp van zijn mede cursisten gaat inroepen.
Je leert van wat wordt aangereikt in deze opleiding, maar ook veel van elkaar. Wil je weten hoe dat gaat, kijk dan naar bijgaande voorbeelden.
Simone La Brijn (gemeente Vlagtwedde) https://prezi.com/view/Aqh4Uy1kjjE2XtSEEy3B/
Peter Blonk (Ymere) . https://quik.gopro.com/v/oXDt7optbL/