Vernieuwen dag 2: leren om ondernemend te zijn
Voor het vijfde jaar zijn we te gast in het bijzondere kantoor van IMd raadgevende ingenieurs in Rotterdam Zuid. Ten eerste is het natuurlijk bijzonder dat een gebouw en een organisatie zich leent om een hele dag (en avond) lang 24 gasten te ontvangen (cursisten en docenten). Op de grote trap in de hal, in vergaderruimten, op de vrije plekken in het gebouw en we delen de hele dag de keuken. Dat zegt heel veel over het gebouw maar misschien nog veel meer over de organisatie. Remko Wiltjer van IMd geeft aan het einde van de dag zijn verhaal hoe hij van adviseur plotseling opdrachtgever werd van een transformatie van zijn eigen kantoor. De cursisten ervaren dit dan ook als zeer inspirerend en dat is precies de bedoeling.
Vandaag staat in het teken van ondernemen en ondernemerschap. Niet zozeer om eigen ondernemer te worden maar wel om ondernemerschap een plek te geven in je eigen werk. Daarvoor worden er vier workshops aangeboden. André van der Zalm van Puzzled Innovations neemt het project waar hij de laatste jaren aan werkt als voorbeeld: de locloods in het spoorgebied van Tilburg. In het vak is het gebruikelijk om vanuit het gebouw te werken, maar voor hem is gebruik en zijn gebruikers het vertrekpunt bij een transformatie als deze. Hoe zorg je dat je een organisatie optuigt die kan waarmaken wat de gebruiker wil en hoe zorg je dat het ook het pad volgt dat je zelf voor ogen stond? Verschillende brainstormtechnieken worden gebruikt om hier invulling aan te geven.
Jos Sentel van Third Place start met een hele uitgebreide kennismaking door met elkaar uit te wisselen wat de cursisten onder ondernemerschap verstaan. Vervolgens kun je werken aan de visie die je hebt. Als je oog hebt hoe je je persoonlijk zo effectief mogelijk kunt opstellen om je visie waar te maken, dan ben je goed op weg met het ondernemerschap. Een aantal inspirerende voorbeelden van ondernemers worden uitgewisseld om vervolgens te bedenken hoe je je eigen visie het beste zou kunnen ‘verkopen’ in je organisatie. De wegen van verleiden maken meer kans dan die van verantwoording afleggen. Verdiep je in je publiek en durf met je conclusie te beginnen!
Een andere invalshoek wordt door Philippe Rol van architectenbureau atelier to the bone (attb) gegeven. Ook hij werkt aan de hand van een eigen casus, in dit geval het NRE terrein in Eindhoven. Een terrein waar nog industrieel erfgoed is, maar ook al is gesloopt. Waar veel mensen hele verschillende ideeën en beelden hadden van wat ermee moest gebeuren en de nodige \'fouten\' zijn gemaakt in het proces dat noopte tot het bijstellen van het bestemmingsplan. Door je een goed beeld te vormen van de stakeholders in de zin van, zijn ze voor of tegen, hoe ver staan ze van het gebied af en welk schaakstuk verbeeldt het beste welke rol ze innemen is het mogelijk het huidige maar ook het gewenste speelveld in beeld te brengen.
Voor de echte durfallen kon je bij Juul Rameau terecht die via de lijn van kunst en interieur je leert loslaten om tot grote dingen te komen. De kamer waarin ze met de cursisten krijgt dan ook de naam \"Greatness starts here\". Dat gevoel heeft niet iedereen als ze starten met het tekenen op het tafelkleed van hun beeld van hun straat of omgeving. Maar vervolgens moeten ze de verbindingen onderling tekenen en komen ze los. Eenmaal los is er ook meer ruimte voor tijdelijkheid. Bij veel transformaties kunnen tijdelijke invullingen van grote waarde zijn, voor de omgeving, gebruikers en uiteindelijk ook voor jezelf. Je moet jezelf de ruimte gunnen; dat doen echte ondernemers ook!