Voort op de geschiedenis van anderen
Wat was dat weer genieten, een fysieke kennismakingsbijeenkomst met de 18 nieuwe cursisten van de NRP Academie. Eerst kennis met elkaar te maken alvorens dat we in januari met de colleges en workshops beginnen. Weer een mooie gemêleerde groep mensen met diverse achtergronden en ervaringen en voor het eerst is de helft van de cursisten vrouw.
Zo’n eerste bijeenkomst moet ook de sfeer hebben van de cursusdagen van deze opleiding voor de renovatie- en transformatieprofessional en is dus op een inspirerende locatie. Vandaag zijn we te gast in de priorij op Buitenplaats Doornburgh in Maarssen. Hier aan de Vecht zijn er veel buitenplaatsen door rijke Amsterdammers gesticht. Op buitenplaats Doornburgh begint de geschiedenis in 1623. Maar het gebouw waar wij onze bijeenkomst houden is van veel latere datum en is voor veel mensen een onverwachte verschijning op een buitenplaats. De Reguliere Kanunnikessen van het Heilig Graf lieten in 1964 een kloostercomplex bouwen door architect Jan de Jong, leerling van Dom Hans van der Laan. De laatste is de vader van de architectuurstijl die bekend staat als de ‘Bossche School’ en is gebaseerd op het plastisch getal. Jan de Jong heeft de priorij (tweede huis van het klooster) volledig volgens deze leer ontworpen. Het resultaat is een streng gebouw met weinig versiering, een gebouw dat uitnodigt voor contemplatie en dat erg past bij de vraag van de zusters. Alleen de huiskamer waar wij onze bijeenkomst houden is een ruimte met direct contact naar buiten.
De zusters hebben de buitenplaats verkocht aan Meyer Bergman Erfgoedgroep, bekend van Westergasfabriek en Paleis Soestdijk. In 2018 is de buitenplaats opengesteld voor het publiek onder de naam ‘buitenplaats voor kunst en wetenschap’. Er zijn tentoonstellingen, workshops en lezingen. Op de verdieping, waar de cellen van de zusters waren gelegen, zijn nu kleine bedrijven aanwezig of artists in residence. Nellie leidt ons - na haar toelichting in de warme huiskamer - rond door de refter (eetzaal), keuken, kapel, kapittelzaal en de verdieping. De transformatie van dit gebouw is tot op dit moment vooral vormgegeven door de nieuwe functie. Dankzij de rondleiding wordt de opgave voor de toekomst ook helder. Hoe kun je dit gebouw, een Rijksmonument, verduurzamen?
We hopen dat we de komende leergang de cursisten veel kunnen aanreiken om antwoorden op deze vraag te vinden. We hebben een goede start gemaakt en kijken allemaal uit naar wat ons te wachten staat in 2023.