< Terug naar overzicht

Verdienen dag 2

Voor de tweede dag van de module Verdienen zijn we te gast op Zuidpark, Amsterdam. Dit is de herontwikkeling van het voormalig hoofdkantoor van Vroom & Dreesman door Jan Huijbregts (zie hiervoor ook https://www.youtube.com/watch?v=bL0W9tuIByA). Hij heeft een nieuw concept voor dit kantoor bedacht dat steunt op de kernwaarden CASH. In dit geval betekent het niet geld maar creativiteit-authenticiteit-sociaal-hospitality. Zo is er urban farming op het dakterras en pitcht iedere huurder een keer per jaar zodat iedereen elkaar blijft ontmoeten.

Jan van der Tol, directeur Bijzonder Beheer bij FGH, is niet alleen docent maar ook oud cursist van de NRP Academie. Vanuit zijn eigen portefeuille heeft hij veel ervaring met problematisch vastgoed maar ook met de veranderende rol van de bank. Want het is niet alleen in het belang van de klant, maar ook in het belang van de financier om de mogelijkheden van transformatie van bijvoorbeeld leegstaande kantoren te bekijken. Hij illustreert dat met een lekke boot (project) waar gestuurd (klant) en gehoosd (bank) moeten worden; je moet het samen doen al blijft de verantwoordelijkheid bij de klant. Onderzoek naar de vastgoedmarkt maakt duidelijk dat de economie en de maatschappij in transitie zijn. Dit vraagt om hernieuwde financiële voorwaarden: aandacht voor concept, gebruiker, gebruikswaarde en toekomstwaarde en andere zekerheden dan voor de crisis. Indien de gebruiker het wil, kan de bank hierbij optreden als sparring partner. Ook nu is de focus van de bank: de gebruiker verdient.

Dag 2 Verdienen

Boris van der Gijp, director Strategy & Research bij Syntrus Achmea Real Estate & Finance, laat de visie van de belegger zien op de huidige vastgoedmarkt. Hij meldt dat hij sinds de zomer van 2014 optimistisch gestemd is. De markt trekt aan, er is veel belangstelling om in vastgoed te beleggen, ook vanuit het buitenland. Daarnaast groeit het aantal huishoudens in Nederland met 45.000 per jaar en vindt deze groei vooral in de steden plaats: volop kansen in de markt voor huurwoningen. Als fiscale beleggingsinstelling is hij wel aan regels gebonden voor het beleggen in vastgoed voor de pensioenfondsen. Zo is er een rendementseis van 6,5%, ontwikkelen zij niet zelf en geldt het prudent person principle. De transformatiemarkt is ook interessant voor een belegger en dat wordt geïllustreerd met het project Wijnhaven nabij het Centraal Station in Den Haag. Dit voormalig kantoorgebouw wordt getransformeerd in ruimte voor de Leidse Universiteit, koopappartementen door Heijmans, en huurappartementen. Ook wordt in openbare ruimte geïnvesteerd als dit bijdraagt in de waarde van het vastgoed. Het geld klotst tegen de plinten, zo meldt Boris, en beleggers kunnen worden ingezet als motor bij transformatieprojecten.

Michel van Rhee, partner bij Brink Groep, proeft bij de cursisten wat hun ideeën zijn over nieuwe verdienmodellen en gaat hier vervolgens in workshopvorm in de middag mee aan de slag.